Veel plezier met het lezen van dit artikel, voor aanvullende vragen neem contact met ons op.
Je krijgt een energielabel van een energieadviseur die de kenmerken van jouw woning heeft opgenomen. Het energielabel voor woningen geeft met een klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (Rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. In het energielabel staat nog veel meer informatie die je goed kunt gebruiken om de energieprestaties van de woning te verbeteren.
Voor de meeste woningen en utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, scholen, of ziekenhuizen is een energielabel bij verkoop, verhuur en oplevering verplicht. Een energielabel is niet verplicht voor onder andere kerken, moskeeën en beschermende monumenten.
Een energielabel laat zien hoe energie zuinig een woning is. Eigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Deze verplichting geldt ook als eigenaren een nieuwe woning laten bouwen.
Een energielabel voor woningen geeft aan:
- Of een woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A++++ label zijn het energie zuinigst.
- Hoe de woning energiezuiniger kan worden. Denk aan isolatie van het dak of het plaatsen van zonnepanelen.
- Of de woning makkelijk van het gas af kan.
Het energielabel heeft voordelen voor eigenaar van het huis, kopers van woningen en nieuwe huurders:
- Kopers en nieuwe huurders zien direct of een woning energiezuinig is.
- Het energielabel geeft kopers en huurders een indicatie van de energierekening.
- Het energielabel laat met voorbeelden zien hoe een eigenaar zijn huis energiezuiniger kan maken.
- Het energielabel kan een positieve invloed hebben op de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van een woning.
- Een groen energielabel kan de verkoop of verhuur van een woning versnellen.
Het energielabel wordt vastgesteld door een energie-adviseur die de woning inspecteert en alle kenmerken van de woning opneemt. Begin op tijd met het aanvragen van een energielabel. Het kan namelijk een langere tijd duren voor er een energie-adviseur beschikbaar is om bij je langs te komen. De kosten die verschillende energie-adviseurs rekenen kunnen verschillen. Vraag daarom meerdere offertes aan om een goede vergelijking te kunnen maken.
Voor woningen zijn er een aantal uitzonderingen waarvoor de labelplicht niet geldt:
- Monumenten zoals bedoeld in de monumentenwet of in de provinciale of gemeentelijke monumenten verordening.
- Alleenstaande gebouwen met een totale bruikbare oppervlakte van minder dan 50m2 (hiermee worden ‘vrijstaande’ gebouwen bedoeld.
- Een gebouw dat onteigend is en vervolgens wordt gesloopt.
- Een tijdelijk gebouw met een gebruiksduur van maximaal 2 jaar.
- Kamerverhuur korter dan 4 maanden aan dezelfde huurder, waarbij het verwachte energieverbruik minder is dan 25% dan bij permanent gebruik.
Soms voldoet een recreatiewoning hieraan, maar over het algemeen zijn recreatiewoningen wellabel plichtig.
Het energielabel is verplicht bij verhuur van gehele woningen. De verplichting geldt niet voor het verhuren van losse kamers. Dus ook niet van studentenkamers.