BLOG

Wat doet een taxateur?

Veel makelaars zijn ook werkzaam als taxateur. Dit betekend dat ze gespecialiseerd zijn in het vaststellen van een marktconforme verkoopprijs van een woning. Op basis van een taxatie geeft de verkoopmakelaar een advies over de verkoopprijs. Een makelaar taxeert de waarde van een woning die nodig is voor de hypotheekverstrekking, fiscus en/of opstalverzekering.

Calculator on iphone

Wat doet een taxateur

De hoofdtaak van een taxateur is het bepalen van een waarde van een woning, gebouw of stuk grond. Dit gebeurd aan de hand van een aantal richtlijnen. Zo kijkt een taxateur onder andere naar de grote van de woning, het type woning en de indeling van objecten. Daarnaast zijn de ligging, het onderhoudsniveau en de waarde van andere objecten in dezelfde buurt aspecten die meewegen in het oordeel van de taxateur. Op basis van al deze informatie stelt een taxateur een taxatierapport op.
Het takenpakket van een taxateur:
-      Het vaststellen van de waarde van een woning, gebouw of een stuk grond aan de hand van een aantal vaststaande criteria
-      Opvragen van informatie bij het kadaster
-      Op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen binnen de woningmarkt
-      Het inlezen en bestuderen van de eigendomsakte en bestemmingsplannen, en deze bespreken met vertegenwoordigers binnen de gemeente.
-      Opstellen van taxatierapporten, waarin de bevindingen worden vastgelegd.
-      Contact en relaties onderhouden met particulieren en vertegenwoordigers van instanties, zoals gemeentes, fondsen, banken en vastgoedbeleggers.

Als taxateur kun je worden ingeschakeld door verkopers, kopers van vastgoed, maar bijvoorbeeld ook door de belastingdienst, verzekeraars, de bank of gemeente. Aan de hand van een taxatierapport kunnen verkopers en kopers van onroerend aan- en verkoopbeslissingen nemen en banken beoordelen of de hypotheek de waarde van een onderpand dekt. De gemeente kan de taxatiewaarde bijvoorbeeld gebruiken voor het bepalen van de WOZ-waarde en de belastingdienst bij beslaglegging op panden.

Met een taxatie kun je een goed beeld krijgen of de vraagprijs van een woning realistisch is. Ook heb je een taxatie nodig om een hypotheek rond te krijgen. De hoogte van een hypotheek is niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook de huidige waarde van je woning. Je mag namelijk maximaal 100% van de marktwaarde van je woning financieren met een hypotheek. Het is belangrijk dat een taxateur voldoende kennis heeft over de lokale huizenmarkt om een verantwoorde taxatie te kunnen uitbrengen. Ook mag de taxateur niet jouw aankoopmakelaar zijn of de makelaar van de verkoper. De taxateur dient namelijk onafhankelijk te zijn. De taxateur let voor de taxatie onder andere op zaken die de waarde van het pand vergroten. Denk dan bijvoorbeeld aan duurzame investeringen zoals zonnepanelen of een warmtepomp, ook kan een aanbouw of een dakkapel kan aanzienlijk veel waarde opleveren voor de woning.

Wat kost het om een huis te laten taxeren?

Hoeveel kost een taxatie? De kosten voor een taxatierapport staan niet vast en de prijzen verschillen nogal per taxatiebureau en zijn soms onderhandelbaar.
Over het algemeen kun je ongeveer een bedrag voor de taxatie verwachten rond de €800. Ik raad altijd aan om bij verschillende taxateurs offertes op te vragen.

Contact

Heeft u nog vragen of wilt u een adviesgesprek?

Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen contact op, zodat we uw wensen kunnen bespreken.

Dank voor uw bericht! 
Wij komen er snel bij u op terug.
Met vriendelijke groet,
Team Vastgoed & Co.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Decoration line