BLOG

Woning verhuren met hypotheek

Je eigen woning verhuren kan maandelijks een leuk extraatje opleveren, echter zit er vaak een hypotheek op je eigen woning en rijst de vraag of je wel je woning mág verhuren. In dit blog zullen we bespreken waar je op moet letten bij het verhuren van je eigen woning in combinatie met een hypotheek.

Calculator on iphone

Toestemming geldverstrekker voor verhuur

Als je een hypotheek hebt staan op je woning, dan zal in de meeste gevallen in de hypotheekovereenkomst aangegeven staan dat het niet mogelijk is om de woning te verhuren, en dat de woning alleen bedoeld is voor zelfbewoning. Ook wordt er vaak aangegeven dat het nodig is om het aan de geldverstrekker te melden, als de situatie wijzigt en er toch besloten wordt om de woning bijvoorbeeld te verhuren.  

Bovenstaande is niet het geval als het een beleggings- of verhuurhypotheek betreft, in dit geval is er toestemming voor verhuur. Er gelden dan ook vaak andere rentepercentages en voorwaarden. Wil je vrijblijvend een advies over jouw situatie of wil je direct weten wat de mogelijkheden zijn voor het financieren van een vastgoedbelegging? Neem contact op met Vastgoed & Co. en we zullen je voorstellen aan de financieringsspecialisten binnen ons netwerk.  

Waarom vaak geen toestemming? 
Wat is nu precies de reden dat de verhuur van een woning vaak wordt geweigerd door de geldverstrekker? Hieronder bespreken we de drie belangrijkste.

Huurders hebben in Nederland een goede bescherming en kunnen niet zomaar uit de woning worden gezet.

De geldverstrekker mijdt zoveel mogelijk risico’s. Als jij je hypotheek niet meer kunt voldoen en er zit een huurder in de woning, dan kan ook de hypotheekverstrekker deze er niet zomaar uitkrijgen.

Een verhuurde woning heeft minder waarde.

Een verhuurde woning betekent vaak dat het minder goed wordt onderhouden, bijvoorbeeld doordat er studenten wonen, of huurders die slecht omgaan met de woning. De hypotheekverstrekker ziet het als een risico dat er verhuurd wordt, omdat de woning zijn waarde verliest ten opzichte van zelfbewoning.  

Zorgplicht

Er is een schaarste aan woningen voor starters en dit is een van de redenen dat hypotheekverstrekkers moeten waken voor het feit dat mensen meerdere hypotheken hebben, om vervolgens de woningen voor de verhuur te gebruiken.  

Uizonderingen
Er zijn een aantal uitzonderingen, waardoor het wel mogelijk is om je woning te verhuren met toestemming van je geldverstrekker. Er is dan meestal sprake van een “leegstandsclausule” of een “diplomatenclausule verhuurder”. Hieronder een drietal uitzonderingen: 

Leegstandswet

Er zijn mogelijkheden om een leegstaande woning tijdelijk te verhuren, met grotere kans dat ook de hypotheekverstrekker hier toestemming voor geeft. Dit is echter wel onderhevig aan een aantal regels. Er moet een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente, deze zal een aantal zaken toetsen zoals de leegstand, voldoende bewoning in de verhuurperiode, maximaal twee vergunningen en een aantal andere zaken. 
Verder is het ook noodzakelijk dat de hypotheekverstrekker toestemming verleent voor deze vorm van verhuur en moet je rekening houden met het feit dat tijdens de verhuur geen aanspraak gemaakt kan worden op de hypotheekrenteaftrek. Zie ook de website van de rijksoverheid voor verdere uitleg. 

Tijdelijke emigratie 

Hypotheekverstrekkers geven ook vaak toestemming voor tijdelijke verhuur als er sprake is van tijdelijke emigratie. Het is dan erg belangrijk dat er een “diplomatenclausule verhuurder” wordt opgenomen in de huurovereenkomst. Vaak verhuurt men op deze manier, omdat de woning dat niet in verval raakt en ook worden de lasten minder zwaar, is het veiliger (minder kans op inbraak) en is er de zekerheid van een woning bij terugkeer in Nederland. Bij deze vorm van verhuur is het wel aan te raden om gebruik te maken van een vastgoedbeheerder die jouw zaken behartigd zolang jij in het buitenland verblijft. Vastgoed & Co.kan het gehele beheerproces verzorgen voor vastgoedeigenaren in Amsterdam, Haarlem, Leiden, Rotterdam en Den Haag.

Tijdelijke verhuur i.v.m. zelfbewoning in de nabije toekomst 

Deze laatste optie komt vaak voor bij mensen die bijvoorbeeld een appartement of woning kopen met de intentie om er zelf te gaan wonen als ze ouder zijn. De woning wordt dan tijdelijk verhuurd tot aan het moment van eigen gebruik. Ook bij deze optie geldt dat het zeer belangrijk is om dit contractueel goed vast te leggen, doormiddel van een extra clausule.  

Conclusie
Wil je een woning met een hypotheek verhuren, dan is het van belang dat je weet wat de mogelijkheden en regels zijn. Er zijn bijvoorbeeld ook mogelijkheden om een gedeelte van je woning te verhuren in plaats van de gehele woning. Wil je meer informatie over jouw situatie met betrekking tot de verhuur van je woning of zoek je een goede verhuurder voor een goede prijs? Neem contact met ons op, wij ondersteunen je ook graag met het proces voorafgaand aan het kopen van een vastgoedbelegging, met zaken als financieringen of offertes voor totaal renovaties.  

Contact

Heeft u nog vragen of wilt u een adviesgesprek?

Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen contact op, zodat we uw wensen kunnen bespreken.

Dank voor uw bericht! 
Wij komen er snel bij u op terug.
Met vriendelijke groet,
Team Vastgoed & Co.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Decoration line