Vastgoed &
Woningverhuur

Meld hier jouw woning aan wij zullen contact opnemen
om de verhuur te bespreken.

Meld je woning aan

Vastgoed & Woningverhuur

Woning aanmelden

Woning verhuren Amsterdam

Je hoort het steeds vaker, een tweede woning aankopen voor de belegging en deze verhuren. Maar hoe werkt het nu precies? Kun je zomaar een woning kopen en deze gaan verhuren? Mag je zelf een willekeurige huurprijs vragen? Wat als de huurder je straks elke week gaat bellen? Er zijn genoeg vragen en uitdagingen als het gaat om een vastgoed investering die je wilt gaan verhuren. Vastgoed & Co.kan je helpen met de verschillende aspecten van vastgoed, van financiering bij aankoop tot het regelen van een loodgieter voor de CV van je huurder.
Bel direct

Waarom je woning verhuren in Amsterdam? 

Vaak zijn er rendementen te behalen van minimaal 5% en dit is een stuk meer dan de banken betalen over je spaargeld. Het is dus een interessante optie als je geld overhebt, of als je een leuke overwaarde hebt op je huidige woning. Naast het feit dat je een leuk rendement kan behalen op je aankoop doormiddel van verhuur, kun je ook nog verdienen aan de overwaarde die er vaak wordt gecreëerd in de loop der jaren. Heb je de investering in Box 3, dan betaal je geen belasting over de huur en ook niet over de overwaarde bij eventuele verkoop. Dit maakt het extra interessant om vastgoed als belegging te hebben. Bekijk de voorwaarden voor vastgoedbeleggingen in Box 3 in ons blog hier.

Hoe kun je jouw woning verhuren in Amsterdam?

Je hebt de financiering rond en je vastgoed investering is gekocht. Mocht de woning leeg zijn, dan kan zijn dat je het een en ander wil renoveren of opknappen voordat je wilt gaan verhuren.  Nadat je de woning geheel verhuurklaar gemaakt is moet je op zoek naar een huurder. Dit kan via je eigen netwerk, of misschien via een aantal gratis websites maar al snel zal je erachter komen dat het doen van bezichtigingen, het beantwoorden van vragen, maken van foto’s en het opstellen van een goed huurcontract meer tijd kost dan je dacht. Je wilt uiteraard zo snel mogelijk een goede huurder erin, zodat je geen leegstand hebt. Wij raden daarom ook aan om in dit geval de verhuur te regelen via Vastgoed & Co. Wij hebben alles al klaar staan en kunnen direct op zoek naar een geschikte huurder. Een andere reden om het verhuurproces uit te besteden is zodat je voldoet aan “normaal vermogensbeheer”, dat wordt vereist als je vastgoed in Box 3 hebt. Bekijk voor alle vereisten voor vastgoedbeleggingen in Box 3 in het eerder genoemde blog.

Soorten verhuur in Amsterdam

In Amsterdam zijn er verschillende manieren om je woning te verhuren. Hieronder de verschillende mogelijkheden:
- Vrije sector woning verhuur
- Sociale huur
- Expat verhuur
- Kamerverhuur
- Shortstay verhuur
- Vakantieverhuur
- Bed & Breakfast verhuur

Naast de verschillende soorten verhuur kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld gemeubileerd te verhuren of een parkeerplaats mee te verhuren.

Vrije sector verhuur en sociale huur

Deze vorm van verhuur houdt in dat de woning voldoet aan het aantal punten in het woningwaarderingsstelsel (WWS) om in de vrije sector verhuurd te mogen worden. Dit betekent dat de verhuurder niet gehouden wordt aan een maximum huurbedrag. Heeft de woning echter te weinig punten, dan betreft het sociale huur en is de verhuurder verplicht zich te houden aan de maximum huur die daarvoor geldt. Zie ook ons blog voor meer informatie over sociale huur en vrije sector huur.

Expat verhuur Amsterdam

Bij het verhuren aan expats is het regelmatig de werkgever van de expat waarmee je te maken hebt. Het gaat vaak om woningen die volledig ingericht zijn en waarbij de huurder maar 6 maanden of een jaar blijft wonen. De contracten zijn vaak wat anders ingericht dat bij normale verhuur voor minimaal een jaar. Het kan ook zijn dat het verblijf maar voor 1, 2 of 3 maanden is. Er worden dan bepaalde clausules opgenomen in het huurcontract, waardoor het mogelijk wordt om dit vast te leggen. Neem contact met ons op voor verder advies.

Kamerverhuur Amsterdam

Een andere mogelijkheid van verhuur in Amsterdam is kamerverhuur. Van deze vorm van verhuur is er sprake als je aan meer dan twee personen verhuurt in Amsterdam. Je hebt hier dan ook een vergunning voor nodig, die je moet aanvragen bij de gemeente. Kijk ook voor de algemene regels voor kamerverhuur in Amsterdam op de website van de gemeente.

Shortstay verhuur Amsterdam

De vorm van verhuur is langzaam aan het verdwijnen, omdat de uitgegeven vergunningen voor 10 jaar waren en er geen nieuwe vergunningen worden uitgegeven. Naar verwachting zal er na 2024 geen vergunning meer actief zijn. Met een shortstay vergunning mag je de woning verhuren voor minimaal 7 nachten aan maximaal 4 personen en over de overnachtingen moet toeristenbelasting worden betaalt. Zie ook de website van de gemeente Amsterdam voor alle voorwaarden en regels.

Vakantieverhuur & Bed and Breakfast verhuur

Bij vakantieverhuur of B&B verhuur kan de woning worden verhuurt aan toeristen, voor beide vormen moet er een vergunning worden aangevraagd en moet er toeristenbelasting worden betaald over de verhuuropbrengsten. Het verschil is dat vakantieverhuur maar tot 30 dagen per jaar mag worden gedaan in de woning waar je zelf woont en B&B verhuur kan het hele jaar door in een gedeelte (40%) van de woning waar je woont. Voor verder advies voor deze vorm van verhuur, neem contact met ons op.

Vastgoedbeheer & Verhuur Amsterdam

Tot slot kan je dus zeggen dat het verstandig is om je (privé) vastgoed investering in Box 3 te laten verhuren door een tussenpartij en daarbij een keuze te maken wat betreft de vorm van verhuur. Meestal is vrije sector verhuur de beste optie (als dit qua punten lukt) en kunnen wij je goed adviseren over de beste huurprijs. Naast de verhuur is het ook verstandig om je gehele beheer ook uit te besteden, zodat je geen risico hebt dat je belegging in box 1 valt. Ook kunnen we bij Vastgoed & Co. het technisch- en financieel beheer voor je regelen, zodat je alleen nog maandelijks je huren hoeft te ontvangen en verder geen zorgen meer hebt. Neem contact met ons op of vraag bij het prijsoverzicht een offerte aan.

Mail ons